Wat u/jij kunt doen

kat 18We zijn blij dat we uw aandacht hebben getrokken en hopen dat u een minuutje wilt uittrekken voor deze boodschap. Op dit moment zitten wereldwijd honderden schrijvers, dichters en journalisten in de gevangenis of worden op een andere manier bedreigd. PEN zet zich wereldwijd voor hen in. Het PEN Emergency Fund steunt hen op de meest directe manier. Dit noodfonds helpt elk jaar zo’n 50 schrijvers die met dood of gevangenschap bedreigd worden met een snelle financiële bijdrage om te kunnen ontsnappen aan vervolgers. Dit redt werkelijk levens en gezinnen.

Red schrijverslevens en doneer:
Het PEN Emergency Fund (PEF) is een in Nederland gevestigd internationaal noodfonds dat al tientallen jaren stabiel opereert. Het noodfonds werkt nauw samen met PEN International en baseert zijn keuzes op het advies van PEN International. De overhead van het PEF is vrijwel nihil; al het geld gaat rechtstreeks naar bedreigde schrijvers. De bijdrage die schrijvers krijgen is meestal bescheiden en eenmalig; genoeg om een vliegticket kopen, aan belagers ontkomen, of na een vlucht de eerste noden te ledigen. Alles wat u doneert, komt bij ernstig bedreigde voorvechters van het vrije woord terecht. Wilt u helpen met een bescheiden of royalere bijdrage (alles is welkom), maak dan uw donatie over naar IBAN NL97ABNA0430274033 ten name van PEN Emergency Fund, Amsterdam, Nederland. Voor internationale overmakingen gebruikt u ook het BIC-nummer ABNANL2A en de plaats waar de bank gevestigd is: Amsterdam, the Netherlands. Vermeld bij de overmaking a.u.b. uw eigen adres en het woord “schenking”. Voor grote schenkingen, legaten e.d. vragen wij u vriendelijk om contact op te nemen met penningmeester Wim Jurg, wim.jurg[at]auteursbond.nl (vervang [at] door een @).

Geen geld? Doneer aandacht:
U helpt ons ook door PEN op Twitter (www.twitter.nl/pennederland) en op Facebook (www.facebook.com/pennederland) te volgen en onze posts te reposten. Op de website van PEN International staan regelmatig oproepen om een schrijver in nood te steunen via post, mail of sociale media: www.pen-international.org/take-action-rans. Zo kunt u bijvoorbeeld een brief aan een ambassade sturen of een kaartje naar een schrijver in de gevangenis. Dergelijke acties helpen echt, zoals de praktijk keer op keer bewijst.

Bent u zelf schrijver of dichter? Word lid:
Bent u schrijver, dichter, vertaler, uitgever, literair journalist of medewerker van een literaire organisatie? Dan nodigen wij u uit om de vrijheid van expressie te steunen en u aan te melden als lid van PEN Nederland. Hier vind u meer informatie over het lidmaatschap.